III. Rábaközi Perecfesztivál

A Rábaköz versenyképességének és piacképességének a turisztikai piacon való növelése céljából a mostanra turisztikai eseménytermékké fejlődött III. Rábaközi Perecfesztivál 2008. június 14-én kerül megrendezésre, a Győr-Moson-Sopron megyei Páliban (Sportpályán, a 86-os főút mellett).

- részletes programleírás lejjebb -

A fesztivál a tájegység turisztikai erősödését segíti elő, hozzájárulva a térség gazdasági kibocsátó képességének erősítéséhez, a térség turisztikai vonzerejének növekedéséhez.
A programok jó részét a tájegységi kulturális, művészeti, néprajzi szereplőkkel együttműködve valósítjuk meg, fő partnerünk Páli Község Önkormányzata.

A Rábaközi Perecfesztivál 2 éves múltra tekint vissza. Az esemény központi magja a 200 éves hagyománnyal és magas ismertségi fokkal bíró tájtermék, a rábaközi perec. Valamikor az egész Rábaközben sütötték, még a múlt század 50-es, hatvanas éveiben is tucatnyi faluban. Mára két idősebb asszony foglalkozik vele vállalkozásszerűen a Rábaköz fővárosában, Csornán.
A fesztiválon a néprajzi értékek, a tájtermékek, a kulturális, művészeti csoportok, népi kismesterségek, gasztronómiai különlegességek, szellemi hagyományok mutatkoznak be a helyi szereplők közreműködésével a tájegységből és azon kívülről érkező fesztiválturisták számára. A Rábaköz egyik erőssége a népi kismesterségekben rejlik. A rendezvény kapcsán számos helyi műhely fog bemutatkozni: rábaközi hímzés, bogyoszlói fafaragás, döri fazekasság, höveji csipke, bősárkányi gyékényfonás, csornai bőrdíszművesség, kosárfonás. Hagyományőrző csoportok vannak a Rábaköz szinte minden településén, közülük országos hírűek: Szany, Kóny, Szil, Csorna, Kapuvár, akik közül néptáncos-, férfi kórus csoportok és citerazenekarok fognak érkezni.
A szálláshely-szolgáltatók (falusi turizmus keretén belül) elsősorban a Rába mentén és a Hanság peremén megtelepülő falvakban vannak, illetve, hogy a szálláshely kapacitás alacsony volumenű, a turisztikai infrastruktúra nem kiépített, ezért az elsődleges feladat a helyi együttműködés szintjének erősítése, majd a turisztikai szolgáltatások létrehozása kiegészülve egy aktív marketingkommunikációval. Ebbe a feladatsorba illeszkedik a már 3. alkalommal megrendezésre kerülő Perecfesztivál, ahol a sajátos tartalmi rendszeren belül Rábaközi turisztikai fórumot szervezünk a térség turisztikai témában érdekelt szereplők részére.
A régió és a szomszédos Burgenland területéről összesen 4000 fő várható.
Az idei évben a látogatói szám növekedésének hátterét jelenti az is, hogy a térség „Rábaköz” néven önálló Leader akciócsoportot hozott létre, ami szorosabbra fűzte az együttműködés szálait.
Folyamatosan várjuk a gyermekeket kézműves foglalkozásainkra, perecsütésre, a gasztronómiai és a kulturális bemutatók megtekintésére. A családoknak játékos versenyeket szervezünk, melyek a perechez kapcsolódnak valamilyen formában, de lesz folyamatos íjászati lehetőség is, és az előzetesen meghirdetett rajz- és sütőverseny pályázatunk eredményhirdetésére is e napon kerül sor.
A kulturális csoportok ezt az estét is színesítik előadásaikkal, ekkor kerül sor a Honfoglalás című történelmi lovas bemutatóra.

A Rábaközi Perecfesztivál tervezett programelemei:
- Gasztronómiai programok, perecverés
- Népi kismesterségek seregszemléje
- Művészeti csoportok bemutatkozása
- Gyermekfoglalkoztató népi játékokkal
- Rábaközi turisztikai fórum
- ÖKO fórum
- Versenyek, vetélkedők
- Nyugat-Pannon Vásározó Céh kirakodóvására

A rendezvénnyel egyfajta hagyományteremtés a cél, hiszen a fesztivál beleilleszkedik abba a turizmusfejlesztési irányvonalba, melyet maga a projekt is követ: növelni a Rábaközben élők identitástudatát, erősíteni a települések közti kohéziót, a kölcsönös segítségnyújtást a kulturális hagyományok ápolása, megőrzése révén.

Szombathely, 2008. május 14.

Hutflesz Mihály
ügyvezető
Régiófókusz Kht.

PROGRAM

A belépés ingyenes a fesztiválra

A látogatók között kisorsoljuk az Androméda Travel utazási iroda által felajánlott 2 fő részére szóló, ingyenes szállás lehetőséget Görögországban, Makrigialos üdülőhelyen stúdió jellegű elhelyezéssel 2008. szeptember 16-30 között, 7 éjszakára, a makrigialosi wellness-fövenyfürdő használatával.

III. Rábaközi Perecfesztivál
2008. június 14., Páli, Sportpálya - 86-os főút mellett

Páli Sportpálya - 86-os főút mellett

10.00 - 10.45 Közösségi ház ünnepélyes átadása (Páli, Kossuth u. 49.)

10:00-18:00 Folyamatos programok

Játszóház - Bábi néni kincsesháza, Rábakecöl
Gyermek- és felnőtt vetélkedők

  • Perecevés, perecdobás, perechajtás
  • Íjászat

Nyugat-Pannon Vásározó Céh kézműves kirakodóvására
"Kedvenc perecem" - rajzkiállítás
Népi kismesterségek seregszemléje
: csipkeverés, hímzés, gyékényfonás, fafaragás, fazekasság, kosárfonás, tojásfestés, mézeskalács készítés, gyertyaöntés, bőrdíszművesség

Nagyszínpad:

11:00 - 11:30 Megnyitó

Áder János - országgyűlési képviselő
Köszöntők:
Walter Dezső - Nyugat-dunántúli RIB elnöke
Póczik András - Páli község polgármestere
Hutflesz Mihály - Régiófókusz Kht. ügyvezetője

11.30 - 12:00 Fesztiválnyitó műsor

  • Linkószer Citerazenekar, Szil
  • Bogláros Együttes - Harmónia, Győr

13.00 - 13.30 "Mátyás király és a székely ember" népmese - Beledi Pipacsok Színjátszókör
13.30 - 14.00 "Perec remekek" - sütő verseny
14.00 - 14.30 A Nyugat-dunántúli régió tájételeinek versenye
14.30 - 15.00
Gyermek- és felnőtt vetélkedők eredményhirdetése
15.30 - 16.00 A Csornai Rendőrség kutyabemutatója
16.00 - 16.15 "Rátóti Csikótojás" népmese - Beledi Pipacsok Színjátszókör
17.00 - 19.00 Kultúr program:

  • Kisalföldi 100 tagú férfikórus
  • Kónyi Néptánccsoport
  • Kisalföldi 100 tagú férfikórus csoportjainak egyéni bemutatkozásai
  • Szili Hagyományőrző Néptánccsoport

19.00 - 20.00 Honfoglalás - történelmi lovas játék
20.00 - 21.00 Márió a harmonikás
21.00 Bál

Fórum sátor:

14.00 - 15.30 ÖKO Fórum
15:30 - 16:30 Rábaközi Turisztikai Fórum

Gasztro sátor:

15.00 - 15.30 Perecverés bemutató - Csepregi Istvánné
16.30 - 17.00 Gasztro-show - Soós Ferenc

A rendezvény szervezője: Régiófókusz Kht.
Partner: Páli Község Önkormányzata
Művészeti vezető: Horváth Győző

A rendezvény támogatói:
Régiófókusz Kht.
Páli Község Önkormányzata
Pajtaműhely Hagyományőrző Közművelődési Alapítvány, Rábakecöl

Nézze meg galériánkat!

Perecvilág könyv
Rábaközi Perecfesztivál (film)


Rábaközi Perecfesztivál

Időpont: 2006. 07. 17

Helyszín: Páli, Sportpálya - a 86-os főút mellett

A Régiófókusz Kht. a Phare CBC 2003 Magyarország-Ausztria Kisprojekt Alap pályázati felhívására beadott Turizmusfejlesztés és fesztiválszervezés a Rábaközben című projektje pozitív elbírálásban részesült.

A projekt célja a Rábaköz versenyképességének és piacképességének növelése a turisztikai piacon. A projekt keretében sor került a tájegység turizmus-orientált feltárására, amelyet műhelymunkák, konferencia, honlap és egy kiadvány keretében kívánunk megvalósítani. A projekt megvalósulása hozzájárul a térség gazdasági kibocsátó képességének erősítéséhez, a térség turisztikai vonzerejének növeléséhez.

A projektben a következő szervezetek a partnereink: Dél-Rábaközi Önkormányzatok Térségfejlesztési Társulása, Páli Község Önkormányzata, Verein zur Förderung des Naturpark Raab (Jennersdorf/Gyanafalva).

A projekt modellértékű turisztikai rendezvénye a két napos Rábaközi Perecfesztivál, melyet a Győr-Moson-Sopron megyei Páliban rendezünk.

2006. június 17-én és 18-án.

Az esemény célja a Rábaköz értékeinek, hagyományainak bemutatása a tájegységből és azon kívülről érkező turisták számára.

A Fesztivál 2006. június 17-én 11.00 órakor hivatalosan is kezdetét veszi a projekthez kapcsolódó neves személyiségek részvételével. A rendezvényt megnyitja Csanádi Ágnes, a VÁTI Kht. vezérigazgatója, valamint Póczik András, Páli Község polgármestere és Hutflesz Mihály, a projektet koordináló Régiófókusz Kht. ügyvezetője. Köszöntőt mond Áder János, a terület országgyűlési képviselője, valamint Dr. Gulyás Zoltán, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés képviselője.

A Rábaközi Perecfesztivál középpontjában a tájegységre jellemző tájtermék: a Rábaközi perec áll. A Rábaközi perecet mind a mai napig készítik, de már szinte elenyésző a házi sütések száma, az otthon elkészített perecet üzemi keretek között sütik készre. A perec elkészítésének hosszadalmas folyamata kemény munkát követel az asszonyoktól.

A Rábaközi Perecfesztivál első napján a folyamatos programok gyermekfoglalkoztató, népi kismesterségek bemutatói, perecsütés a helyszínen mellett turisztikai fórum, népzenei-néptánc csoportok bemutatkozása, Buday Péter mesterszakács bemutatója színesítik a rendezvény programját. Az estét táncház zárja.

A fesztivál 2. napján (2006. 06. 18.) a családoknak szánjuk a főszerepet, melyet a Nyugat Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács részesített támogatásban. Az első naphoz hasonlóan folyamatosan várjuk a gyermekeket kézműves foglalkozásainkra, perecsütésre, továbbá a kulturális bemutatók megtekintésére. A családoknak játékos versenyeket szervezünk, melyek a perechez kapcsolódnak valamilyen formában. Az előzetesen meghirdetett rajzpályázatunk eredményhirdetésére is e napon kerül sor.

Vasárnap, a fesztivál 2. napján Páli Önkormányzata bográcsozás keretében látja vendégül a falu lakóit és a fesztivál látogatóit. A kulturális csoportok ezt az estét is színesítik előadásaikkal, megismertetve a fesztivál látogatóival a Rábaköz kulturális hagyományait, értékeit.

A rendezvénnyel egyfajta hagyományteremtés a cél, hiszen a fesztivál beleilleszkedik abba a turizmusfejlesztési irányvonalba, melyet maga a projekt is követ: növelni a Rábaközben élők identitástudatát, erősíteni a települések közti kohéziót, a kölcsönös segítségnyújtást a kulturális hagyományok ápolása, megőrzése révén.

Plakát
Perecvilág könyv
Szórólap
Plakát

Copyright © 2006
Webmark Webstúdió
A honlap a Phare CBC 2003 Magyarország - Ausztria Kisprojekt Alap támogatásával valósult meg.